Vres Mastora Vres Texniko

Φωτοδερματίτιδες μια συνηθισμένη πάθηση που μας ταλαιπωρεί..

0
facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Πηγή φωτογραφίας: https://www.in.gr/../health/body/allergia-ston-ilio-mia-agnosti-alla-synithismeni-pathisi../#images

Πηγή φωτογραφίας: https://www.in.gr/../health/body/allergia-ston-ilio/../#images

Ακόμα & αν ο Αύγουστος κοντεύει να μας φύγει στην Ελλάδα κάνουν κάποιοι της διακοπές τους τον Σεπτέμβριο γιαυτό θα αναφερθούμε σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους.

Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως επιστημονικά αποκαλείται, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση, αλλά προσβάλλει έναν στους πέντε ανθρώπους κάθε χρόνο. Το γεγονός ότι δεν σας έχει συμβεί μέχρι σήμερα δεν συνεπάγεται και πως δεν θα σας απασχολήσει στο μέλλον, καθώς εκτός από τα γενετικά αίτια, επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της διαδραματίζουν και οι συγκυρίες. Δείτε πως θα την αναγνωρίσετε, να πάρετε τα ανάλογα μέτρα προστασίας, για να την αποφύγετε (όσο αυτό είναι δυνατό).

Η αλλεργία στον ήλιο

Δεν είναι τίποτα άλλο από την αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που “εκλαμβάνει” τις αλλαγές που υφίσταται το δέρμα μας από την ηλιοθεραπεία ως απειλή και επιχειρεί να την εξουδετερώσει. Το αποτέλεσμα είναι οι γνωστές “κοκκινίλες” (ερυθρά εξανθήματα στο δέρμα) οι οποίες ενδέχεται να εμφανιστούν με φουσκάλες & σπυράκια τα οποία προκαλούν εκνευριστική φαγούρα (κνησμό) ή & πόνο.
Αν έχετε φωτοδερματίτιδα μην ανησυχήσετε δεν συνδέεται με τον καρκίνο του δέρματος ή τη φωτογήρανση.

Η φωτοδερματίτιδα εμφανίζεται

Γιατί πριν την ηλιοθεραπεία χρησιμοποιούνται αμφιβόλου ποιότητας καλλυντικά, αντηλιακά, αρώματα ή και φάρμακα (μη εγκεκριμένα από τον γιατρό σας).
Το πιθανότερο είναι να μας δημιουργηθεί φωτοαλλεργία κατά τα αρχικά στάδια της έκθεσης μας σε έντονο ήλιο γιατί τότε το δέρμα μας αναπτύσσει ανοχή στον ήλιο.
Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή με χρόνια συστηματικά (αυτοάνοσα) νοσήματα όπως ο  ερυθηματώδης λύκος ή με οικογενειακό ιστορικό φωτοδερματίτιδας έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξανθήματα μετά την έκθεση τους στον ήλιο.

Πως την αποφεύγουμε

“Η προληπτική ιατρική υπερέχει της θεραπευτικής” λένε οι γιατροί και έχουν δίκιο! Εξ’ άλλου η προστασία απέναντι στον ήλιο δεν μας προφυλάσσει μόνο από τη συγκεκριμένη αντίδραση αλλά και από ένα πλήθος ακόμη προβλημάτων.

  1. Αποφεύγουμε την πολύωρη & εκτεταμένη έκθεση μας στον ήλιο ειδικά τις ώρες που έχει την εντονότερη ηλιακή ακτινοβολία (12-17).
  2. Χρησιμοποιούμε ελεγμένα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας. Αν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία, ζητάμε τη γνώμη του δερματολόγου μας.
  3. Δεν επιβαρύνουμε το δέρμα μας με καλλυντικά πριν την επίσκεψή μας στην παραλία.
  4. Πραγματοποιούμε σταδιακή έκθεση στον ήλιο, δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία από το πρώτο μπάνιο!!

Καλή συνέχεια καλοκαιριού..

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr

21/08/2019 |

Leave a Reply