Vres Mastora Vres Texniko

Τι είναι το έξυπνο σπίτι; (βίντεο)

0
facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

smarthousingWithtabletorcellphone

Το έξυπνο σπίτι, ή συστήματα αυτοματισμού, (στα αγγλικά Smart Housing) είναι μια εξέλιξη της τεχνολογίας και της αρχιτεκτονικής, της οποίας οι δυνατότητες ελέγχου, απομακρυσμένης-εποπτείας και τηλεχειρισμού μιας κατοικίας ή ενός κτιρίου, μέσω ενός κεντρικού συστήματος, είναι συνεχώς εξελίξιμες και επεκτεινόμενες.

Οι αυτοματισμοί σπιτιού, δεν είναι μια πρόσφατη τεχνολογική ανακάλυψη, τα πρώτα έξυπνα σπίτι πρωτοεμφανίστηκαν πριν από δύο περίπου δεκαετίες! Ωστόσο η δημοτικότητά τους αυξήθηκε περισσότερο τα τελευταία 2-3 χρόνια (στην Ελλάδα είναι ακόμα σε αρχικά στάδια), εξαιτίας της τεράστιας εξέλιξης που σημειώθηκε στους τομείς, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των συστημάτων ψυχαγωγίας, του διαδικτύου, εξέλιξη συνδυαζόμενη με την ανάγκη των ανθρώπων για άνεση, απλότητα και πρακτικότητα στην καθημερινή τους ζωή, λειτούργησε καταλυτικά.

Οι τεχνολογίες αυτοματισμών προσφέρουν πολύ περισσότερα από τους απλούς προγραμματιζόμενους χρονοδιακόπτες. Ένα smart home έχει τη δυνατότητα δημιουργίας πολύπλοκων συνθηκών φωτισμού, εξελιγμένων συστημάτων ελέγχου ασφαλείας, διαμοιρασμού εικόνας και ήχου, και τέλος διαχείρισης ενέργειας.

Το έξυπνο σπίτι παρέχει πλήθος πληροφοριών, χειρισμού, ειδοποίησης και ενημέρωσης, σε κινητά ή και σταθερά τηλέφωνα, αλλά επίσης και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή tablets. Συγκεκριμένα παρέχει ενημέρωση για την κατάσταση της κατοικίας και χειρισμό ασφαλείας της.

Τρόποι εφαρμογής

  • Χειροκίνητα μέσω της οθόνης γραφικών.
  • Μέσω χρονοπρογράμματος.
  • Μέσω τηλεφώνων ή ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι λειτουργίες του «έξυπνου σπιτιού»

Η πιο σημαντική λειτουργία που παρέχει το «έξυπνο σπίτι», είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, επιτυγχάνεται δε με τον έλεγχο της θέρμανσης του σπιτιού ανά σώμα και με τα διάφορα σενάρια φωτισμού τα οποία λειτουργούν, όταν ο ιδιοκτήτης βρίσκετε στο σπίτι, ή απουσιάζει (ηλεκτρική ενέργεια). Σε περίπτωση απουσίας, το σύστημα αυτό μπορεί να ανοιγοκλείσει τα φώτα του σπιτιού ή του κήπου, μέσω ενός μηνύματος από το κινητό, έτσι ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει κινητικότητα στην κατοικία, ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε διάρρηξη.

Επίσης υπάρχει κι ένας «έξυπνος ελεγκτής», που σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την κατανάλωση νερού και οικιακών συσκευών, και να βλέπετε τα δεδομένα για οποιαδήποτε χρονική περίοδο επιθυμείτε. Αυτό το σύστημα ελέγχου βρίσκεται σε επιφυλακή και σας ενημερώνει για κάθε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Εξάλλου, «οι έξυπνοι θερμοστάτες» ελέγχουν συνεχώς το επίπεδο θερμοκρασίας, καθώς και την ομαλή λειτουργία θέρμανσης και κλιματισμού.

Αποτέλεσμα.. η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων.

Ελέγξτε οποιονδήποτε ηλεκτρολογικό ή μηχανολογικό εξοπλισμό ώστε να ενεργοποιήσετε οποιαδήποτε σενάρια για την επιλογή συγκεκριμένων λειτουργιών και προγραμμάτων θέρμανσης, ψύξης, εξαερισμού, που εξασφαλίζουν την άνετη  διαβίωση σας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Όταν πλησιάζετε στο σπίτι, από το αυτοκίνητο μπορείτε από το κινητό σας τηλέφωνο να ενεργοποιήσετε παραδείγματος χάρη το σενάριο «επιστροφή στο σπίτι», το οποίο με τη σειρά του ενεργοποιεί τη θέρμανση ή την ψύξη, τα περιμετρικά φώτα, το άνοιγμα της γκαραζόπορτας κ.α., σύμφωνα με το σενάριο που έχετε δημιουργήσει.

Νιώστε ασφάλεια, όταν κοιμάστε τη νύχτα, γνωρίζοντας ότι το σπίτι σας ελέγχεται ηλεκτρονικά. Ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε το σύστημα ασφάλειας από οπουδήποτε. Ειδοποιηθείτε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου, για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη, ακόμα κι όταν ο εισβολέας κόψει την τηλεφωνική γραμμή.
Ακόμα κι αν ξεχάσετε να οπλίσετε το σύστημα, αυτό θα γίνει αυτόματα μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος, εφόσον βέβαια δεν βρίσκεται κανείς στο σπίτι.

Άλλη μια λειτουργία του έξυπνου σπιτιού, είναι η πυρανίχνευση και η αυτόματη κατάσβεση. Για τη λειτουργία αυτή μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα, αισθητήρες καπνού ή απότομης αύξησης της θερμοκρασίας, και θερμοδιαφορικών ανιχνευτών.

Το αυτόματο πότισμα, το οποίο ενεργοποιείται και απενεργοποιείται χειροκίνητα από οθόνη αφής, ή αυτόματα μέσω του χρονοπρογράμματος, δηλώνοντας την επιθυμητή ώρα ποτίσματος καθώς και διάρκειας αυτού. Ποτίστε τον κήπο σας ή το γκαζόν, μόνο όταν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με την υγρασία και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Αν πάλι, ξεχάσατε να ποτίσετε, έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε από το γραφείο σας.
Ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος της διαρροής υδάτων, ώστε εάν υπάρξει τέτοια διαρροή, να ειδοποιηθεί αμέσως το κέντρο, για να κλείσει η κεντρική παροχή νερού της οικίας.

Άνοιγμα και κλείσιμο οποιασδήποτε φωτιστικού σε προγραμματισμένα διαστήματα, σύμφωνα με την ύπαρξη συγκεκριμένων συνθηκών ή τυχαία. Όταν για παράδειγμα βρίσκεστε σ’ ένα δωμάτιο ή έχετε προσκεκλημένους, κατά τη διάρκεια του γεύματος, ή στην παρακολούθηση μιας ταινίας, τα φώτα αλλάζουν σύμφωνα με τη διάθεσή σας.

Για την πρόληψη παραβίασης, υπάρχει η δυνατότητα προσομοίωσης της ανθρώπινης παρουσίας κατά τη διάρκεια απουσία σας από την οικία. Μπορείτε επίσης να ελέγχετε πολλές διαφορετικές ζώνες φωτισμού, τόσο από κοντά (μέσω ενός κεντρικού διακόπτη), όσο και απομακρυσμένα (μέσω της χρήσης Η/Υ, μέσω tablet ή μέσω σταθερής και κινητής τηλεφωνίας).

Υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχετε ομάδες συσκευών με έναν διακόπτη. Όταν ξυπνάτε το πρωί τον χειμώνα, μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό μπανάκι/ντουζ. Όταν λείπετε από το σπίτι, οι κουρτίνες και οι τέντες ανοίγουν και κλείνουν σε τυχαίες χρονικές στιγμές για να δηλώσουν εικονική παρουσία. Μπορεί εξάλλου να γίνεται χειρισμός κι άλλων οικιακών συσκευών, όπως του θερμοσίφωνα, των πλυντηρίων, της κουζίνας, του λέβητα, του καλοριφέρ, του air condition, της γκαραζόπορτας κ.α.

Ασφαλής και εύκολος τρόπος για να μπαίνετε στο σπίτι χωρίς κλειδιά. Δώστε στα οικεία πρόσωπα μια προσωπική κάρτα πρόσβασης, και ελέγχετε κάθε είσοδο/έξοδο από το σπίτι.

Τέλος, διασκεδάστε, με τη διανομή ήχου και εικόνας σε κάθε χώρο που επιθυμείτε.

Παρακολουθήστε ένα βίντεο – αφιέρωμα από το cnn.gr για το έξυπνο σπίτι «φορτωμένο» με τεχνολογία Bosch (υπάρχει και με τις Xiaomi και με άλλα brands):

Διαβάστε περισσότερα στο www.smart-systems.gr 

17/07/2019 |

Leave a Reply