Νανογεννήτρια «φορτίζει» το κινητό μέσα στο αυτοκίνητο!!
0





Πηγή φωτογραφίας: naftemporiki.gr
Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να φορτίζεται το κινητό σας ενώ οδηγείτε; Βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας θα μου πείτε.. Κι όμως στο μέλλον θα μπορείτε
να φορτίζετε το κινητό σας την ώρα που οδηγείτε, απλά και μόνο αφήνοντάς στο διπλανό κάθισμα ή επάνω σας ενώ περπατάτε!
Αν και η εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας ή η ασύρματη φόρτιση συσκευών δεν είναι νέες ως ιδέες, ένα σπογγώδες υλικό που ανέπτυξαν επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, τις βάζει στην πρωτιά των εξελίξεων.
Η συσκευή βασίζεται στο φθοριούχο πολυβινυλιδένιο (C2H2F2)n ή PVDF, ένα διαδεδομένο πιεζοηλεκτρικό υλικό ικανό να μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι ερευνητές πέρασαν μια λεπτή μεμβράνη PVDF με νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου (ZnO), τα οποία στη συνέχεια αφαίρεσαν με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω στην ταινία μικροσκοπικοί, συνδεδεμένοι μεταξύ τους πόροι.
Σκοπός τους ήταν να δώσουν στο άκαμπτο PVDF χαρακτηριστικά σπόγγου, επιτρέποντας στην ταινία να κάμπτεται και να παράγει ενέργεια ακόμη και με σχεδόν ανεπαίσθητες δονήσεις. «Όσο πιο απαλό είναι το υλικό, τόσο πιο ευαίσθητο είναι στις μικρές δονήσεις», εξηγούν οι επιστήμονες, οι οποίοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους στην επιθεώρηση Advanced Energy Materials.
Στο τέλος οι ερευνητές τοποθέτησαν την ταινία ανάμεσα σε δύο «φύλλα» ηλεκτροδίων, χωρίς όμως το τελικό προϊόν να έχει υπερβολικό πάχος ή να χάσει σε ευκαμψία. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, η υφή και η ποιότητά του το καθιστούν ικανό να προσαρμόζεται τόσο σε επίπεδες, όσο και σε ανώμαλες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου δέρματος!
Παράλληλα, οι ίδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παραγωγής της συσκευής και σε μεγαλύτερα μεγέθη, ώστε να αξιοποιηθεί ακόμη και για βιομηχανικές χρήσεις.
«Ευελπιστούμε ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα λύση για τη δημιουργία προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών που αυτοφορτίζονται», δήλωσε ο Σουντόνγκ Γουάνγκ, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, μέλος της επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε και εξέλιξε αυτή την τεχνολογία. «Εξίσου σημαντικό είναι το σχέδιο της συσκευής, γιατί με την ανάπτυξή της ανοίγει ο δρόμος για θήκες που φορτίζουν κινητά τηλέφωνα ή για αυτοφορτιζόμενα συστήματα αισθητήρων.»
Διαβάστε περισσότερα στη naftemporiki.gr.